Valmennuslinjaus

Toimintakulttuuri

Valmennuslinjaus

Toimintakulttuuri

Toimintakulttuurista puhuttaessa on tärkeää ymmärtää, että se on jatkuvassa muutoksessa ja siihen vaikuttavat kaikki joukkuetta ympäröivät tekijät ja joukkueeseen kuuluvat henkilöt. Yhteiset toimintatavat ovat tärkeimpiä asioita joukkueen perustana antamalla joukkueen arjelle selkärangan. Ilman toimivaa toimintakulttuuria joukkueen toiminnasta tulee helposti sekavaa, joka syö pelaajien motivaatiota ja tekee jalkapallon oppimisesta ja opettamisesta vaikeampaa.

Valmentajien merkitys toimintakulttuurin luomisessa on merkittävä. Valmentajan tehtävä on näyttää esimerkkiä, vaatia ja vahvistaa arvojen mukaista toimintaa sekä tukea pelaajia rakentamaan joukkueeseen hyvää kulttuuria oman persoonan ja vahvuuksien mukaan.

Joukkueiden valmennuksen on hyvä pohtia mitä hyviä toimintatapoja joukkueessa jo on ja mitä alla listattuja asioita voitte vielä tuoda mukaan joukkueen toimintaan. Joukkueen toiminta voi olla laadukasta ilman, että aivan kaikki kohdat toteutuvat!

Toimintakulttuuri

YLEISESTI

Pelaajat kunnioittavat varusteitaan. Ei nappikset jalassa muualla kuin pelikentällä ja pelipaita päällä ainoastaan peleissä. Pelaajat huolehtivat itse treenikamat pesuun ja nappikset kuivumaan harjoitusten jälkeen.

Pelaajat kantavat itse omat varusteet.

Pelaajat asettavat valmennuksen ohjauksella joukkueelle muutaman yhteisen tavoitteen ennen kauden alkua esim. kilpailuihin tai tekemisen laatuun liittyen.

Valmennus laittaa vanhemmille pienen yleisen raportin jokaisen harjoitusjakson (4-8 viikkoa) jälkeen: mitä on tehty, mihin asioihin on kiinnitetty huomiota ja mitä seuraavassa jaksossa on luvassa.

Joukkueissa on vahva omatoimiharjoittelun kulttuuri: erilaisia haasteita, fysiikkaharjoittelua, huippupelaajien videoklippien analysointia tms.

Joukkueen pelaajat ovat katsomassa edustusjoukkueiden pelejä aina, kun mahdollista. 

Joukkueella ei ole KOSKAAN pelejä tai harjoituksia päällekkäin Huuhkajien tai Helmareiden otteluiden kanssa.

Joukkueessa kerrotaan tarinoita Huuhkajista/Helmareista sekä seuran omista edustusjoukkueista.

Pelaajat osaavat tunnistaa kaikki maajoukkueen pelaajat kuvista.

Pelaajat ohjeistettu etteivät ole puhelimella tai pelaa muilla laitteilla ennen harjoituksia / pelejä edeltävän tunnin aikana. Iso vaikutus keskittymiseen.

Joukkue keskustelee yhdessä vähintään kerran viikossa noin 10 minuuttia. Pelaajat saavat kertoa haastavista asioista, harjoituksissa koetuista tunteista yms.

Joukkueella on säännöllisesti rentoja team building-osioita harjoituksissa ja ainakin muutaman kerran vuodessa erillinen joukkuetapahtuma, jossa tehdään muuta kuin futista.

Joukkue palkitsee ansioituneita pelaajia kauden jälkeen yhteisessä ”Palkintogaalassa”.

Joukkueen vanhemmat osallistuvat ottelujärjestelyihin. Ainakin ”isoissa” kotipeleissä ja turnauksissa mahdollisuuksien mukaan kahvio, musiikki, kuulutukset jne.

Pelaajien vanhemmilla ja sisaruksilla peleissä esillä seuratuotteita: kaulahuivit, liput jne.

Joukkue on aktiivinen somessa (muutakin kuin tuloksia). 

Joukkueeseen on rakennettu voittamisen kulttuuri. Lannistumista ei sallita harjoitusten loppupeleissä koskaan vaan valmennus puuttuu lannistumisen merkkeihin aina.

Ylpeys. Pelaajat ovat ylpeitä pukiessaan seuran pelipaidan päälle. Valmentajat ja taustat ovat joka päivä ylpeitä tärkeästä työstään lasten eteen. Vanhemmat ovat ylpeitä, että heidän lapsensa tekee päivittäin parhaansa jalkapallon parissa.

Toimintakulttuuri

HARJOITUSTAPAHTUMAT

Valmennus suunnittelee harjoitukset aina etukäteen.

Joukkue ei peru harjoituksia sääolosuhteiden vuoksi, jollei aivan pakko.

Loukkaantuneet pelaajat eivät jää kotiin vaan tulevat tekemään esimerkiksi liikkuvuus/kehonpainoharjoituksen kuntonsa mukaan kentän laidalle. Osallistuminen ja kehittyminen tärkeää myös loukkaantuneena.

Valmentajat tervehtivät kaikki pelaajat erikseen nimellä ennen harjoitusten alkua ja kyselevät kuulumiset.

Joukkueen pelaajilla on harjoituksissa samanlainen varustus.

Pelaajien juomapullot, reput yms. siistissä rivissä kentän vieressä. Pelaajat huolehtivat tästä itse ja palaute aina, jos näin ei ole tapahtunut.

Kun joukkue kokoontuu yhteen, kukaan ei löntystele paikalle vaan liikkuu ryhdikkäästi. Valmentaja voi laskea sekunteja viidestä nollaan ja silloin on oltava valmis kuuntelemaan ohjeet.

Valmentajan (tai kenen tahansa) puhuessa katse kohti puhujaa, hyvä ryhti ja muu tekeminen tauolle. Puuttuminen aina, jos nämä asiat eivät ole kunnossa.

Harjoituksissa aikaa ei tuhlata odotteluun: kentät on tehty valmiiksi ja ryhmien koko sellainen, ettei jonotusta muodostu.

Harjoituksissa pallot eivät ole löysiä.

Harjoituksissa kilpaillaan ja kisaillaan paljon.

Harjoituksissa ”tuomarilinja” on sallivampi kuin oikeissa peleissä. Näin harjoituksiin saadaan sujuvuutta ja pelaajat oppivat pelaamaan kovempaa.

Valmennus omalla toiminnallaan vaikuttaa harjoitusten tempoon. Jos intensiteetti tippuu se pitää vaatia takaisin ylös aktivoimalla pelaajia kamppailemaan ja juoksemaan lujempaa.

Joukkue käy harjoitusten jälkeen läpi mitä harjoiteltiin ja harjoitusten huippusuoritukset ja niiden tekijät aplodien kera. Loppuhuudon huudattaa kapteeni, joka on toiminut esimerkillisesti koko harjoitusten ajan.

Valmentaja kysyy pelaajilta palautetta harjoitusten jälkeen. Mikä oli tänään parasta?

Valmennus käy keskenään läpi harjoitusten jälkeen: missä kehitettävää, miten pelaajat suoriutuivat, miten harjoitteet toimivat.

Toimintakulttuuri

PELITAPAHTUMAT

Pelimatkoilla joukkueen pelaajilla ja taustoilla yhtenäinen matkustusasu.

Joukkueen kopissa soi koppimusiikki ennen peliä.

Joukkue kuvaa ottelunsa aina, kun mahdollista. Ja panostaa myös kuvauksen laatuun.

Valmennus on etukäteen sopinut roolit valmennustiimin kesken: yksi keskittyy puolustuslinjan toimimiseen, yksi hyökkääjien pystyliikkeisiin tms.

Joukkueella on yhteisiä otteluun valmistautumisen rutiineja.

Pelaajat hoitavat tietyn osan ottelujen alkuverryttelyistä ilman valmentajan ohjausta.

Valmentajan pitäessä ottelupalaveria tai muuta palaveria, pelaajat ovat sijoittuneet siten, ettei valmentajan taustalla tapahdu mitään mielenkiintoista (esim. peli käynnissä tms.)

Joukkueen tehdessä maalin, koko joukkue juhlii sitä yhdessä.

Valmentajat eivät keskity peleissä tuomarille huutamiseen vaan oman joukkueen auttamiseen ja kannustamiseen

Pelaajille sattuneista pienistä kolhuista, ei heti huoltoa paikalle vaan totutaan jatkamaan peliä nopeasti, vaikka hieman sattuisi (oikeat vammat eri tapaus).

Valmentajat huomioivat AINA pelinohjaajan / tuomarin. Käy tervehtimässä, kiitä pelin jälkeen ja pyri antamaan rakentavaa palautetta.

Joukkueen pelaajat käyvät yhteisesti kiittämässä faneja kannustuksesta pelin jälkeen – tuloksesta riippumatta.

Pelin jälkeen pelaajat käyvät suihkussa ja vaihtavat pelivarusteet matkustusasuun kopissa aina kun mahdollista.

Joukkue jättää pukukopin pelien/harjoitusten jälkeen aina siistiin kuntoon.

Turnauksissa joukkue liikkuu yhdessä niin paljon kuin mahdollista eikä erillisissä kuppikunnissa.

Joukkue ruokailee leireillä/turnauksissa/pelimatkoilla saman pöydän ääressä (tai vierekkäisissä)

Joukkueen kaikki pelaajat ja toimihenkilöt kiittävät AINA keittiöhenkilökuntaa esimerkiksi turnausruokailuiden jälkeen.

Turnauspäivän jälkeen joukkue käsittelee päivän tapahtumat illalla yhteisessä palaverissa esimerkiksi venyttelyiden yhteydessä.